Wat is dat nou eigenlijk Motiverende gespreksvoering?
In het kort?
Motiverende gespreksvoering is een manier om met mensen in gesprek te zijn. Je nodigt de ander uit om zijn intrinsieke motivatie om te veranderen uit te spreken.
Wat langer?
In plaats van mensen te overtuigen wat het beste voor ze is, nodigt Motiverende gespreksvoering uit om zijn eigen redenen om te veranderen uit te spreken. In dit zelf uitspreken zit een grote -voorspellende- kracht.
We zijn namelijk meer geneigd om onze eigen redenen en argumenten aan te nemen dan die van anderen.
Wat achtergrond informatie?
Motiverende gespreksvoering is ontwikkeld in de verslavingszorg. De laatste 20 jaar heeft deze methode een grote vlucht genomen en passen professionals en vrijwilligers in de reclassering, zorg, schuldhulpverlening, het sociaal domein, jeugdzorg, artsen, consulenten, docenten het met succes toe.
Iets over hoe het werkt?
In motiverende gespreksvoering passen we uiteraard gesprekstechnieken toe, maar het gaat verder dan dat… Hier alvast 4 principes waar vanuit we werken:
1. Mensen zijn vaak ambivalent over verandering.
Dat kan dan zo klinken:
‘ Ik wil wel vaker sporten, maar de bank en Netflix zijn ook verleidelijk.”
“Ik wil wel gezonder eten, maar alles wat ik echt lekker vind is ongezond.”
2. Je kunt mensen niet overtuigen of motiveren om te veranderen.
Mensen kunnen wel zichzelf motiveren. Je helpt mensen door te vragen naar hun argumenten om te veranderen en de argumenten om niet te veranderen.
3. Je kunt mensen ondersteunen om zelf andere keuzes te maken en op die manier veranderingen in te zetten.
Dat betekent meestal dat we bij ons zelf moeten beginnen: Wij moeten onze neiging om te fixen en op te lossen inhouden en aansluiten bij de ander. Bij zijn tempo, zijn behoeftes, zijn ideeën en zijn waarden. Náást de ander gaan staan.
4. Ongemotiveerde mensen bestaan niet. Iedereen is ergens voor gemotiveerd.
Het is de kunst om als professional je zo op te stellen dat de ander ruimte voelt voor zijn twijfels, ambivalentie en ideeën over de verandering. En om daar het gesprek over te voeren. Dat creëert verbinding en samenwerking. Vervolgens kun je dan, niet te snel!, samen op zoek naar argumenten voor de verandering en tegen de huidige situatie.
Het effect?
Motiverende gespreksvoering toepassen is eenvoudig maar nog niet zo makkelijk ????Gelukkig weten we dat een klein beetje toe passen ook al positief effect heeft!
Door deze methode ontstaat er betere samenwerking, neemt weerstand af en motivatie toe; de client is zelf meer aan zet. Je gesprekken zijn effectiever en hebben resultaat.
Wil jij ook leren hoe je dit doet in de praktijk? Volg dan de training Motiverende gespreksvoering of neem hier contact op met Joyce Bakker voor maatwerkadvies.
Dit artikel is geschreven door Joyce Bakker, november 2024