Het stempel ‘Ongemotiveerd’ of ‘Niet-Willer’ kan het raam uit!
Vrijwel alle hulpverleners komen ze tegen: cliënten die steeds vaker dingen vergeten, moeite hebben om in actie te komen, of om – eenmaal in actie –, vol te houden en door te zetten.
Daarnaast zijn er cliënten die het lastig vinden om hun impulsief gedrag te reguleren, of het nu gaat om hun emoties of impulsaankopen. Dit gedrag wordt vaak uitgelegd als ongemotiveerd. Het stempel ‘Ongemotiveerd’ of ‘Niet-Willen’ is dan snel gegeven.
In de afgelopen jaren is er veel wetenschappelijke kennis beschikbaar gekomen over de impact van chronische stress op gedrag. Mede dankzij de neurowetenschappen is in het publiek en sociaal domein duidelijk geworden dat chronische stress eraan bijdraagt dat inwoners minder goed worden in toekomst- en doelgericht gedrag.
De stresssensitieve aanpak houdt daarbij rekening met de gestapelde en langdurig stress die ontstaat door schulden, armoede en andere problemen. Dat kan tijdelijk vragen om wat meer ondersteuning in die periode van gestapelde stress.
Wanneer stress vermindert kan je cliënt gevolgen van keuzes beter overzien (financieel en sociaal) en zal de behoefte aan beloningen (om even aan de misère te ontsnappen) minder worden.
Doordat je cliënt meer ademruimte krijgt ontstaat er meer ruimte om zaken aan te pakken, zijn leven op de rit te brengen en na te denken over vervolgstappen.
Dat perspectief geeft weer zin en motivatie voor de toekomst!
Wil je ook leren hoe jij je gesprekken effectiever voert? Wij leren je graag hoe stress inwerkt op het brein en doorwerkt in het gedrag van mensen. Met die kennis krijg je beter contact met je cliënt en boek meer voorgang in je gesprekken.
Lees meer over onze training stress-sensitieve dienstverlening of over onze workshop over de vicieuze cirkel van armoede-stress. Liever direct contact? Kijk dan hier.
Dit artikel is geschreven door Joyce Bakker, maart 2023